81000 Podgorica, Montenegro | tel/fax: +382 (0)81 443 700

lokacija
JA slide show

Dobrodošli na Plavnicu

Na ovim stranicama želimo Vas informisati o svim dešavanjima na Plavnici.Saznajte šta  planiramo, ostavite svoje utiske...

A za one koji bi htjeli biti uvijek informisani, tu je 'Klub prijatelja Plavnice'.Učlanite se i mi ćemo Vas mailom obavještavati o svim dešavanjima.

Home
Dani kritske kuhinje
Događaji
subota, 27 mart 2010 17:47

PlavnicaPromocija kritske kuhinje se organizovala u turističkom kompleksu Plavnica 20. marta u 20h.

 

Dani Kritske kuhinje” - predstavljaju prvi u nizu usko specijalizovanih manifestacija u polju gastronomije, koje organizuje Diamond Guide, prestižni vodič kroz restorane u saradnji sa probranim restoranima Đorđe u Beogradu, Atina u Novom Sadu i Plavnica u Podgorici.

Sa autentičnom kuhinjom sa najvećeg i najjužnijeg grčkog ostrva upoznali su nas Peterlis Adonis (Petrelis Antonis, Executive chef) i Ljulios Janis (Liulios Giannis, Chef de partie), vrhunski kuvari.

Petrelis Antonis - Executive chef

Svoja prva iskustva kasnih osamdesetih godina stiče u vrhunskim restoranima u Atini u Grčkoj (Hotel Penteleikon 5*, Crystal Palace à la carte restaurant), a potom u Francuskoj i Švajcarskoj gde znanja usavršava u restoranima sa 2* Michelin (Hotel Auberge de raisin, Cully, Švajcarska; Hotel Domaine de chateaux vieux, Ženeva, Švajcarska), u pariskim restoranima Brasserie Mollard, Auberge petite tonneau, u provansalskom hotelu Mas d’Artigny... Od kasnih devedesetih godina aktivno učestvuje na promocijama grčke i kritske kuhinje u svetu i to na Kipru, u Švajcarskoj i Austriji, u vrhunskim svetskim restoranima i hotelima. Njegova kreativnost je ostavila traga i u polju keteringa (Gourmet catering, 1993-2004, Atina), tako da Peterlis Adonis i danas povremeno biva angažovan za potrebe grčkog parlamenta. U Elounda Mare hotelu radi kao glavni kuvar od 2005. godine.

Liulios Giannis - Chef de partie

Rođen  na Kritu, Ljulios Janis već duži niz godina radi u kuhinjama vodećih restorana u istočnom delu ostrva (Hotel Mirabello, Candia park village, Elounda Mare, restaurant Corto Maltese). Usavršava se u Atini (restorani Garden i Boschetto), a potom u Švajcarskoj i Italiji u restoranima sa 2* Michelin (Hotel Auberge de raisin, Cully, Švajcarska; restoran Antica osteria del ponte, Milano, Italija). Učestvuje u promocijama grčke i kritske kuhinje u vrhunskim restoranima u Švajcarskoj tokom 2004 i 2005. U Elounda Mare hotelu radi već godinu dana kao Chef de partie.

Kritska kuhinja se smatra najzdravijom mediteranskom kuhinjom još od 60-ih godina kada su američki naučnici otkrili razloge dugovječnosti Krićana, stoga je ovaj događaj privukao mnoge zainteresovane goste koji uživaju u dobroj hrani, kao i mnoge ugostitelje koji su željeli naučiti po neki novi specijalitet.

Potpunom doživljaju kritske kuhinje doprinosi degustacija vodećih kritskih vina.