81000 Podgorica, Montenegro | tel/fax: +382 (0)81 443 700

lokacija
JA slide show

Dobrodošli na Plavnicu

Na ovim stranicama želimo Vas informisati o svim dešavanjima na Plavnici.Saznajte šta  planiramo, ostavite svoje utiske...

A za one koji bi htjeli biti uvijek informisani, tu je 'Klub prijatelja Plavnice'.Učlanite se i mi ćemo Vas mailom obavještavati o svim dešavanjima.

Ljubimac Plavnice

nikica Plavnica je već 9 godina dom nilskom konju Nikici.

Rotonda

rotonda Romantično muzičko veče na Rotondi , kod mosta na obali Plavnice.

Restoran

restoran Veličanstveni ambijent i vrhunski izbor jela i pića. Posebno pripremljeni specijaliteti od ribe iz Skadarskog jezera.
Home
MONOGRAFIJA „SKADARSKO JEZERO - BOJE ŽIVOTA,, JEZEROM KROZ VRIJEME I PROSTOR
utorak, 09 decembar 2008 01:00

skadarsko_koricaU okviru programa DEUS, 9. decembra 2008. godine u Podgorici je bila predstavljena knjiga „Skadarsko jezero – boje života“, novi projekat mlade crnogorske izdavačke kuće „Gligorije Dijak“ promovisan oktobra 2008. na Beogradskom sajmu knjiga.

Zamišljena kao ,,monografija - vodič,, , knjiga na prijemčiv način upoznaje čitaoca sa najvećim jezerom na Balkanu, i pomaže mu da se orijentiše u „jezerskom vremenu i prostoru“.

 

Putovanje Skadarskim jezerom i okolinom kroz riječi, slike i fotografije, na više od 140 strana počinje uvodnim poglavljem –Monumentalni spomenik prirode, a zatim slede Živi svijet, Putovanje kroz istoriju, Sela i varoši, Kuda i kako. U okviru ovih poglavlja čitaoca očekuje Blato koje je istovremeno Velika kuća za ptice, ali i Carstvo bilja, Postojbina vranca, na čijim obalama su nastali Antika iz Gostilja, Čuvari vode, Zetska Sveta gora...

Poetski ton knjizi daje izbor i ritam fotografija usklađen s naslovom «Boje života»,

Poseban kvalitet knjige dizajnerska oprema ove knjige, bogate efektnim fotografijama, prožeto nadahnutim akvarelima koji razbijaju uobičajenu monografsku formu.

„Skadarsko jezero - Boje života“ autorski projekat ornitologa Nele Vešović Dubak, direktora Centra za posjetioce na Vranjini i novinara Igora Perića .Likovni urednik izdanja je Ilija Perić, ilustracije u akvarelu i dizajn uradila je Jadranka Simonović.

Knjiga ističe sve ono što jezero čini neponovljivim podnebljem, kog su „priroda i čovjek učinili središtem Crne Gore“ i da „ove obale znače mnogo više od pukog izvora na kom čovjek uzima od prirode koliko može“ .

Na stranicama knjige nalaze se informacije i fotografije Plavnice , a Eko turistički centar ,,Plavnica,, je finansijski pomogao izdavanje ovog vrijednog djela.

Svima onima koji već poznaju jezero, monografija će biti dragoceni podsjetnik , a posjetiocima koji tek otkrivaju „ boje života“ obala Skadarskog jezera, ona će biti uvod i vodič za osvajanje ovog carstva ljepote.

 

 

 

Bazen

bazen Provedite ljeto na bazenu Plavnice.Na raspolaganju su vam ležaljke, peškiri , picerija, šank bar ...

Marina

Sample image Brod ili čamac možete ostaviti na sigurnom u najzaštićenijoj marini na Skadarskom jezeru.

Iznajmljivanje plovila

iznajmljivanje Iznajmite gliser, katamaran, kajak, kanu, pedolino... Budite sami sebi kapetan u jezerskoj avanturi ...